درمان کیست گوش میانی یا کلستاتومدرمان کیست گوش میانی

تشکیل توده ای غیرسرطانی به نام کلستاتوم در گوش باعث می شود بیمار نیاز به درمان کیست گوش میانی پیدا کند. ابتلا به کلستاتوم یا کیست گوش ممکن است در سنین مختلفی اتفاق بیفتد اما تشکیل این نوع از کیست ها شیوع بالایی ندارد. مردان بیشتر از زنان ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.

کلستاتوم یا کیست گوش چیست؟

کیست گوش یا همان کلستاتوم به رشد غیرطبیعی پوست در داخل گوش گفته می ‌شود. این رشد پوستی در پشت پرده گوش اتفاق می افتد. پوست و سلول های مرده بر روی یکدیگر جمع می ‌شوند و بافتی شبیه به یک کیسه تشکیل می دهند. سلول های مرده به مرور زمان روی هم انباشته می ‌شوند. به همین دلیل توده به تدریج بزرگتر می شود. بزرگتر شدن توده ممکن است روی استخوانچه های گوش میانی اثر بگذارد و صدماتی را به آنها وارد کند. در این صورت بیمار اختلالاتی را در شنوایی و تعادل تجربه خواهد کرد. عملکرد ماهیچه های صورت هم ممکن است دچار اختلال شود.

اکثر بیمارانی که باید برای درمان کیست گوش میانی اقدام کنند به دلیل عفونت های مکرر گوش میانی به این بیماری دچار می‌ شوند. در موارد نادر ممکن است کیست گوش به صورت مادرزادی بروز پیدا کند.

 

کیست گوش چه علائمی دارد؟

وجود برخی علائم نشان می دهد که فرد به کیست گوش مبتلا شده و باید جهت درمان کلستاتوم به پزشک مراجعه کند. معمولا کلستاتوم یا توده گوش در یکی از گوش ها ایجاد می شود اما این عارضه ممکن است به صورت دوطرفه هم به وجود آید.

کیست گوش علائم مختلفی دارد. یکی از این علائم احساس پری در گوش است. زمانی که کیست در گوش شکل می گیرد گوش کیپ می شود. علامت دیگر کلستاتوم به صورت ترشح مایع از گوش بیمار مشاهده می شود. این مایع که بوی ناخوشایندی دارد از گوش درگیر خارج می ‌شود.

درمان کیست گوش میانی

بیمار مبتلا به توده گوش در گوش درگیر دچار کاهش شنوایی می شود. از طرف دیگر بیمار صدای مداومی را داخل گوشش می شنود که به آن وزوز گوش می گویند. سرگیجه و عفونت گوش هم جزو علائم کیست گوش است. تشکیل کیست در گوش می تواند عضلات صورت بیمار را هم ضعیف کند.

اگر درمان کیست گوش میانی به موقع انجام نشود احتمال زیادی وجود دارد که کیست به نواحی دیگر مثل گوش داخلی یا مغز گسترش پیدا کند. در این صورت امکان دارد بخش های تعادلی را در بدن بیمار با مشکل مواجه کند. در موارد شدیدتر ممکن است گوش داخلی و مغز دچار عفونت شوند. عفونت باعث به وجود آمدن توده چرکی در مغز بیمار یا ایجاد مننژیت می شود. چنین مواردی به ندرت ممکن است اتفاق بیفتد.

علت کیست گوش

همان طور که پیش تر گفتیم در بسیاری از مواقع درمان کلستاتوم به دلیل عفونت مکرر گوش میانی ضرورت پیدا می کند. کیست های گوش به دلایل دیگری هم ممکن است ایجاد شوند. در هر صورت بعد از آن که بیماری تشخیص داده شد باید روند درمان کیست گوش میانی را شروع کرد.

درمان کیست گوش میانی

یکی از دلایل ایجاد کیست گوش میانی ضعف لوله استاش گوش یا همان شیپور استاش است. لوله استاش گوش به لوله ای می گویند که از پشت بینی عبور کرده و در نهایت به گوش می ‌رسد. لوله استاش باعث می شود هوا از گوش به بیرون رفته و فشاری که داخل گوش وجود دارد با فشار محیط یکی شود. در صورتی که لوله استاش نتواند به خوبی کار کند کیست در گوش ایجاد خواهد شد. به طور مثال امکان دارد شخص به سرماخوردگی یا آلرژی مبتلا شود. عفونت مزمن گوش هم می ‌تواند شیپور استاش را ضعیف کند. عفونت های ویروسی که اقدامی برای درمانشان صورت نگرفته نیز در ضعف لوله استاش موثرند.

زمانی که عملکرد لوله استاش مختل می ‌شود شاهد به وجود آمدن خلاء در گوش میانی هستیم. این خلاء می تواند پرده گوش را به طرف گوش میانی بکشد و باعث تشکیل کیست در گوش شود. در چنین حالتی است که بیمار باید برای تشخیص و درمان کیست گوش میانی به پزشک مراجعه کند.

کیست گوش ممکن است در موارد بسیار نادر به صورت یک مشکل مادرزادی در کودکان مشاهده شود. این بیماری در گوش میانی و یا در سایر قسمت های گوش بروز پیدا می ‌کند. ناگفته نماند در بیشتر اوقات ایجاد عفونت های شدید و مداوم در دوران کودکی باعث تشکیل کیست گوش میانی در کودکان می شود.

درمان کلستاتوم یا کیست گوش

ممکن است برخی افراد تصورات نادرستی در مورد درمان کلستاتوم داشته باشند. برای مثال تصور کنند که به کمک درمان های خانگی می توان کیست گوش یا علائم آن را برطرف کرد. واقعیت آن است که کیست های گوش با استفاده از این نوع روش ها قابل درمان نیستند بلکه فرصتی برای رشد و گسترش و به وجود آوردن اشکالات شدیدتر به دست می آورند.

درمان کیست گوش میانی باید از طریق عمل جراحی انجام شود. در اغلب اوقات جراحی کلستاتوم به کمک بیهوشی عمومی صورت می ‌گیرد. جراحی کیست گوش میانی مانع از بزرگتر شدن آن شده و از ایجاد عارضه های خطرناک پیشگیری می کند.

2 روش برای درمان کیست گوش میانی

بعد از آن که پزشک بروز کلستاتوم را در بیمار تشخیص داد ممکن است داروهایی از جمله آنتی بیوتیک ها را برای تخلیه عفونت، کم کردن التهاب و… تجویز کند. در این صورت پزشک قادر خواهد بود کیست گوش و عملکرد آن را راحت ‌تر تحت مراقبت قرار دهد.

در مرحله بعد پزشک معالج برای درمان کیست گوش میانی اقدام به جراحی آن خواهد کرد. طی این عمل کیست گوش باید به وسیله پزشک برداشته ‌شود. عمل جراحی کیست گوش عموما به صورت سرپایی انجام می ‌شود. در واقع بیمار نیازی نخواهد داشت که به صورت طولانی مدت در بیمارستان بستری شود. اگر کیست گوش بزرگ بوده و بدن بیمار دچار عفونت زیادی شده باشد مدت زمان بیشتری برای درمان کیست گوش میانی و بهبودی بیمار نیاز خواهد بود.

عمل جراحی برای درمان کلستاتوم معمولا ۲ تا ۳ ساعت زمان می ‌برد. این عمل توسط پزشک فوق تخصص گوش، حلق و بینی انجام می شود. کیست گوش میانی به عنوان یک بیماری خوش خیم شناخته می شود. اگر توده گوش در زمان مناسب تشخیص داده شود عوارض آن به میزان قابل توجهی کم می شود. بنابراین توجه به علائم بیماری و اقدام به موقع برای تشخیص و درمان کیست گوش میانی اهمیت زیادی دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *