نوار گوشنوار گوش همان ادیومتری است که در آن حداقل شدت صدایی که فرد در هر فرکانس می شنود بر روی یک نمودار شنوایی سنجی ترسیم میگردد که بر اساس آن میزان و نوع کم شنوایی مشخص میگردد. در این نمودار محور X نشان دهنده فرکانس های شنوایی انسان و محور y حداقل صدایی است که فرد در آن فرکانس میشنود.

آزمایش نوار گوش حتما باید در مرکز شنوایی سنجی و توسط اودیولوژیست با دستگاه مخصوص تست اودیومتری و در اتاقک آکوستیک انجام گیرد که با گذاشتن هدفون روی گوش مددجو و فرستادن صداهای مختلف و با شدت های متفاوت، روی نمودار ثبت شده و به متخصص گوش، گلو و بینی در تشخیص نوع کم شنوایی کمک میکند که چه شیوه درمانی را پیش گرفت. (دارو درمانی- جراحی- سمعک) برای مطالعه تفسیر نوار گوش به مقاله مربوط مراجعه کنید.

 

اهمیت و فوائد نوار گوش

حس شنوایی از مهمترین حواس پنجگانست که باعث ارتباط بین افراد میشود که هر گونه اختلال در آن باعث میشود فرد در ارتباط گیری با دیگران دچار مشکل گردد و زمینه انزوا و گوشه گیری و دوری از جمع برای وی را بدنبال داشته باشد.

لذا کسانی که یکی از علائم کم شنوایی را دارند و یا افراد مسن ؛ کسانی که در محیط های پر سر و صدا کار میکنند ؛ کسانی که دچار سوت کشیدن و وزوز گوش میشوند و کسانی که دچار سرگیجه میگردند حتما باید آزمون اودیومتری را در کلینیک شنوایی سنجی انجام دهند تا از بدتر شدن کم شنوایی و علائم سرگیجه پیشگیری کرده و اقدامات درمانی لازم را سر وقت انجام دهند.

این امر در کودکان و نوزادان از اهمیت ویژه تری برخوردار است چرا که هرگونه تاخیر در شنیدن باعث اختلال در تکلم آنها شده و عواقب جبران ناپذیری را در  پی دارد.

تست شنوایی نوزادان و کودکان با انجام آزمون های ABR , OAE , Play audiometery انجام میگیرد که پیشتر به آن خواهیم پرداخت.

نوار گوش چه چیزی را نشان میدهد؟

اودیوگرام یا نمودار شنوایی سنجی میزان و نوع کم شنوایی را مشخص میکند و محل دقیق مشکل شنوایی را نشان میدهد.

مشکلات گوش خارجی و میانی با دارودرمانی، شستشوی گوش و یا جراحی در بسیاری از موارد قابل درمان است و کم شنوایی حسی عصبی بسته به میزان آن با سمعک مناسب قابل حل شدن است.

نوار گوش

سنجش شنوایی به چه صورت انجام میگیرد؟

انجام تست شنوایی در اتاقک آکوستیک و با قرار دادن هدفون روی سر مددجو و دادن یک شاسی به او که هنگام شنیدن صدا آن را بزند شروع میشود. اودیولوژیست فرکانس های مختلف را در شدت های متفاوت میفرستد و کمترین صدایی که فرد مورد آزمون میشنود را روی نمودار نوار گوش ترسیم میکند.

چنانچه در آزمون شنوایی سنجی شاهد افت شنوایی باشد باید تستی دیگر با گذاشتن یک ویبراتور روی استخوان پشت گوش (ماستوئید) و فرستادن مجدد صدا به طور مستقیم به حلزون میزان سلامت حلزون گوش بررسی میگردد و مشخص میشود که مشکل از کدام قسمت های گوش می باشد.

آیا انجام تست شنوایی درد دارد؟

همانگونه که در پاراگراف قبل گفته شد انجام تست شنوایی سنجی با قرار دادن یک هدفون روی سر انجام میگیرد و هیچگونه دردی ندارد.

 

آیا انجام تست نوار گوش خطر دارد؟

بسیاری از افراد خصوصا زنان باردار نگران امواج الکترومغناطیسی و اشعه X هستند لذا از انجام بسیاری از آزمایشات جهت سلامت جنین خود خودداری می کنند.

نوار گوش

ولی لازم است بدانید در کلیه تست های شنوایی سنجی از هیچ موج الکترومغناطیسی استفاده نمی شود و تمامی تست ها از طریق موج صوتی انجام میگیرد که کاملا امن و بی خطر هستند.

نوار گوش چقدر طول میکشد؟

زمان انجام نوار گوش به بسیاری از عوامل از جمله همکاری فرد و نوع دستگاه شنوایی بستگی دارد که حدودا بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه انجام میگیرد.

چه آزمایش هایی در نوار گوش انجام میگیرد؟

در نوار گوش چندین نوع تست انجام میشود تا صحت تست و تشخیص دقیق مشکل شنوایی بررسی گردد که مهمترین آنها عبارتند از:

نوار گوش PTA : که آستانه شنوایی هر فرد در هر فرکانس تعیین میگردد . همچنین نوع کم شنوایی و محل دقیق مشکل شنوایی مشخص میگردد.

نوار گوش SRT : در این آزمون یک سری کلمات دوبخشی برای فرد خوانده میشود و فرد باید هرآنچه را شنید تکرار کند. این آزمون صحت PTA را تایید میکند.

نوارگوش SAT : در این آزمون یک سری کلمه برای فرد قرائت شده که فرد فقط کافیست متوجه وجود صدا گردد.

نوار گوش MCL : در این آزمون یک سری کلمات تک سیلابی در حد آستانه راحتی شنیداری برای مددجو قرائت میگردد که باید پاسخ دهد.

نوار گوش SDS: امتیازیست که بصورت درصد پاسخ به کلمات mcl داده میشود که بسیار حائز اهمیت است چرا که میزان درک شنوایی و عملکرد اعصاب بعد از حلزون تا مسیر مغز را مورد بررسی قرار میدهد. کم بودن امتیاز این آزمون باید بسیار مورد توجه قرار گیرد که در ۲ صورت اتفاق می افتد یکی در اثر طولانی مدت کم شنوایی و عدم درمان و توانبخشی و دیگری در صورت وجود تومور عصب شنوایی.

آزمون های دیاپازون

این تست ها بوسیله دیاپازون پزشکی صورت میگیرد و تایید کننده صحت تست اودیومتری میباشد که در تفسیر نوار گوش حائز اهمیت است.

تست دیاپازون رینه: اگر منفی باشد وجود مشکل شنوایی از گوش میانی و یا گوش خارجی میباشد.

تست دیاپازون وبر: هنگامی که دیاپازون به ارتعاش در آمد روی پیشانی فرد گذاشته میشود و جهت شنیدن صدا را از گوش چپ یا راست نشان میدهد.

نوار گوش

تفسیر نوار گوش

بعد از تست شنوایی گرفتن نوار گوش و رسم اودیوگرام میزان شنوایی و نوع کم شنوایی شما مشخص میگردد که می توانید ببینید مشکل شما از کدام قسمت گوش است.

همان گونه که در شکل نشان داده شده است بسته به اینکه آستانه های فرد در کجای ادیوگرام باشند، میزان شنوایی فرد مشخص می شود.

نرمال: اگر آستانه ها زیر ۲۰ دسی بل باشد شنوایی فرد در محدوده نرمال می باشد.

ملایم: آستانه فرد بین ۲۶ تا ۴۰ دسی بل می باشد

متوسط: آستانه فرد بین ۴۱ تا ۵۵ دسی بل می باشد.

متوسط تا شدید: آستانه فرد بین ۵۶ تا ۷۰ می باشد.

شدید: آستانه فرد بین ۷۰ تا ۹۰ دسی بل می باشد.

عمیق: آستانه فرد بیش تر از ۹۰ دسی بل می باشد.

با توجه به شکل پایین مشخص می شود که در ادیوگرام یا نوار گوش، برای گوش چپ و راست علایم خاصی در نظر گرفته شده است.

 

رنگ قرمز مربوط به گوش راست و رنگ آبی مربوط به گوش چپ می باشد.

برای آستانه های راه هوایی گوش راست علامت دایره قرمز و برای آستانه های راه هوایی گوش چپ علامت ضربدر آبی در نظر می گیرند.

آستانه های راه استخوانی گوش راست را با علامت < که به سمت راست است و آستانه های راه استخوانی گوش چپ را با علامت > که به سمت چپ است، نشان می دهند.

حالا براساس ادیوگرام می خواهیم نوع کم شنوایی را تشخیص دهیم.

به صورت کلی از یک نوار گوش می توان به نوع و میزان کم شنوایی پی برد. در مورد میزان کم شنوایی در بالا توضیح داده شد.

کم شنوایی انتقالی:

در کم شنوایی انتقالی مشکلی در گوش خارجی یا میانی است. در ادیوگرام آستانه راه استخوانی در محدوده نرمال و آستانه راه هوایی در محدوده غیر نرمال می باشد.نوار گوش

 

کم شنوایی حسی عصبی:

کم شنوایی به نوعی مربوط به گوش داخلی می باشد. زمانی که اختلالی در حلزون و یا عصب شنوایی می باشد. در نوار گوش نیز آستانه استخوانی در محدوده غیر نرمال می باشد. آستانه راه هوایی نیز در محدوده غیر نرمال می باشد و اختلاف این دو آستانه کمتر از ۱۵ دسی بل می باشد.

کم شنوایی آمیخته:

کم شنوایی آمیخته زمانی است که ترکیبی از کم شنوایی انتقالی و حسی عصبی اتفاق افتاده است. در نوار گوش نیز آستانه استخوانی و آستانه راه هوایی هر دو در محدوده غیر نرمال می باشند و اختلاف آنها بیشتر از ۱۵ می باشد.

هزینه نوار گوش

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *