سکته گوش چیست؟

سکته گوش یا کم شنوایی حسی-عصبی ناگهانی (SSHL)، که معمولاً به عنوان کری ناگهانی نیز شناخته می شود، عارضه ای است که باعث می شود در عرض سه روز، بیمار به طور ناگهانی و بدون دلیل، بخشی و یا تمام توانایی شنوایی خود را از دست بدهد. در همین حال ممکن است همچنین دچار سرگیجه‌ی ناگهانی، وزوز گوش و گوش درد نیز شود. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را بیشتر با مسائل مربوط به این بیماری (درمان سکته گوش و علت سکته گوش) آشنا کنیم.

علت سکته گوش چیست؟

متاسفانه تا به امروز همچنان علت سکته گوش ناشناخته باقی مانده است. با این حال، حدس زده می شود عموماً این مشکل ناشی از عفونت های ویروسی است که به اعصاب شنوایی و یا گوش داخلی حمله می کنند. برای مثال، ویروس هرپس زوستر و یا آنفولانزا ممکن است منجر به کاهش ناگهانی شنوایی در فرد مبتلا شوند.

یکی دیگر از علل احتمالی کری ناگهانی، انسداد عروق است که عملکردش شبیه به سکته‌ی مغزی است. در این اختلال، اعصاب شنوایی گوش به دلیل خونرسانی ضعیف و غیر طبیعی آسیب می بینند. برخی از علل نادرتر کری ناگهانی نیز عبارتند از اختلالات خود ایمنی (autoimmune)، تومورها و غیره.

  • توجه داشته باشید برخلاف عقیده‌ی عموم مردم، سکته گوش فقط برای افراد مسن اتفاق نمی افتد. اساساً، همه‌ی افراد جامعه شانسی مساوی در مبتلا شدن به چنین وضعیتی را دارا هستند.

درمان سکته گوش چگونه است؟

رایج‌ترین درمان سکته گوش یا کری ناگهانی، به ویژه در مواردی که علت مشکل ناشناخته است، کورتیکواستروئیدها می‌باشند. این استروئیدها که برای درمان بسیاری از اختلالات مختلف مورد استفاده قرار می گیرند، معمولاً با کاهش التهاب و تورم و همچنین کمک به سیستم ایمنی بدن در مبارزه با بیماری عمل می کنند.

کورتیکواستروئیدها معمولاً به شکل قرص برای افراد بیمار تجویز می‌شوند. علاوه بر این در سال‌های اخیر، تزریق مستقیم استروئیدها به پشت پرده‌ی گوش برای هدایت آن ها از طریق گوش میانی به گوش داخلی که کورتیکواستروئید درمانی درون تیمپانیک نامیده می‌شود نیز محبوبیت زیادی پیدا کرده است. در سال ۲۰۱۱، یک کارآزمایی بالینی مشخص کرد که استروئیدهای درون تیمپانیک تاثیر کمتری از استروئیدهای خوراکی ندارند، اما در کل برای استفاده‌ی بیماران راحت تر هستند. آنها گزینه‌ای برای کسانی هستند که نمی توانند از استروئیدهای خوراکی استفاده کنند.

اگر پزشک علت اصلی SSHL را کشف کند، ممکن است علاوه بر استفاده از کورتیکواستروئیدها به درمان‌های اضافی نیز نیاز باشد. برای مثال، اگر SSHL فردی ناشی از عفونت باشد، پزشک ممکن است برای درمان، آنتی بیوتیک تجویز کند. علاوه بر این اگر داروهایی مصرف می کنید که برای گوش مشکل زا هستند و علت کری ناگهانی شما باشند، پزشک ممکن است به شما بگوید که مصرف دارو را قطع کنید و یا اینکه از داروی دیگری استفاده کنید.

درمان ناشنوایی ناگهانی

اگر علت مشکل شما یک بیماری خودایمنی باشد، ممکن است نیاز به مصرف داروهایی برای سرکوب سیستم ایمنی داشته باشید. در مشکلات خود ایمنی مربوط به سکته گوش، سیستم ایمنی شما به گوش داخلی تان به صورت خود به خودی حمله می‌کند. اگر که دلیل کری ناگهانی شما هیچ کدام یک از موارد بالا نباشد پزشک ممکن است تصویر برداری MRI را تجویز کند. به وسیله‌ی MRI تشخیص داده می‌شود که آیا سکته‌ی ناگهانی گوش در نتیجه‌ی تومور است یا خیر. از کورتیکواستروئیدها هم به صورت تزریقی و هم به صورت قرص، برای درمان سکته‌ی گوش یا کری ناگهانی استفاده می شود.

ناشنوایی ناگهانی چگونه تشخیص داده می شود؟

اگرچه که علل دقیق بیماری در اکثر موارد بالینی قابل شناسایی نیستند، پزشکان معمولاً برای تشخیص، ابتدا مجرای شنوایی خارجی بیماران را بررسی می‌کنند. به این وسیله آن ها احتمال وجود شرایطی مثل آسیب به پرده‌ی گوش را رد می کنند. پس از بررسی مجرای خارجی گوش سپس از آزمایشات شنوایی برای تشخیص انجام دهند. اگر توانایی شنوایی بیمار دچار ۳۰ دسی بل (dB) یا بیشتر، کاهش در سه آزمایش فرکانس متوالی شده باشد، تشخیص داده می شود که او دچار سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی شده است.

علاوه بر سلسله مراتب بالا، برای تشخیص SSHL، پزشک از آزمایش شنوایی دیگری به نام ادیومتری تون خالص (pure tone audiometry) نیز استفاده می‌کند. این آزمایش کمک می‌کند که پزشک تشخیص دهد آیا کم شنوای ناشی از نرسیدن صدا به گوش داخلی است یا به دلیل نقص حسی-عصبی. توجه کنید دلیل مورد اول وجود انسدادی مثل مایع یا موم گوش است و مورد دیگر به این خاطر است که گوش صدای ورودی را پردازش نمی کند. ادیومتری تون خالص همچنین می تواند محدوده‌ی شنوایی از دست رفته را نیز مشخص کند.

پیشگیری از ناشنوایی ناگهانی

در ادامه بیایید به بررسی چندین روش برای پیشگیری از بروز سکته گوش بپردازیم.

داشتن زندگی سالم

بیماران مبتلا به مشکلات و بیماری‌های مزمن و همچنین افراد با سیستم ایمنی ضعیف، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کری ناگهانی هستند. داشتن عادات خوب روزمره، تغذیه‌ی سالم و همچنین خواب کافی برای کاهش خطر مبتلا شدن به این بیماری ضروری است.

پیشگیری از مبتلا شدن به آنفولانزا

همانطور که در بالاتر نیز گفته شد آنفولانزا می تواند یکی از دلایل ویروسی ابتلا به کری ناگهانی باشد. توجه به پیشگیری از مبتلا شدن به آنفولانزا می تواند احتمال بروز سکته گوش را کاهش دهد.

حفظ ثبات عاطفی

وجود بی ثباتی در عواطف می تواند باعث بروز عدم تعادل در تنظیم مایعات عصبی-هومورال بدن شود و در نتیجه بر کیفیت گردش خون در گوش تأثیر بگذارد. بنابراین، حفظ آرامش، داشتن خلق و خویی آرام و اجتناب از بروز نوسانات عاطفی، امری مهم در پیشگیری از ناشنوایی یا کری ناگهانی است.

ناشنوایی ناگهانی

آیا همه‌ی افراد مبتلا به سکته گوش درمان می شوند؟

برخی از بیماران مبتلا به ناشنوایی ناگهانی پس از دریافت درمان‌های دارویی می‌توانند شنوایی خود را بازیابی کنند در حالی که برخی دیگر نمی‌توانند. برای افزایش شانس درمان بیماری، بیماران مبتلا باید در اسرع وقت تحت مراقبت و درمان قرار گیرند. به این صورت که اگر علائمی وجود دارد، باید در اسرع وقت معاینه‌ای دقیق با متخصصان گوش و حلق و بینی ترتیب داده شود.

همانطور که گفته شد توصیه می شود هر کسی که SSHL را تجربه می کند فوراً به پزشک مراجعه کند. گاهی اوقات، بعضی از افراد مبتلا به SSHL مراجعه به پزشک را به تعویق می اندازند، زیرا فکر می کنند این کاهش شنوایی ناگهانی به دلیل آلرژی، عفونت های سینوسی، مسدود شدن مجرای گوش با جرم گوش و یا سایر بیماری های معمول و رایج است. با این حال، توجه داشته باشید تاخیر در تشخیص و درمان سکته گوش ممکن است اثربخشی درمان را تا حد زیادی کاهش دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *