درمان سرگیجه و بی حالی  با چه داروها و روش هایی امکان پذیر است؟

درمان سرگیجه و بی حالی دائم یکی از مواردی است که افراد روزانه به دنبال آن میگردند. اکثر افرادی که به دلیل سرگیجه به پزشک مراجعه می کنند، ابتدا در مورد علائم و داروهای خود  توضیح داده و سپس معاینه فیزیکی می شوند. در طول این معاینه، پزشک نحوه راه رفتن و حفظ تعادل و نحوه عملکرد اعصاب اصلی سیستم عصبی مرکزی را بررسی می کند. اگر دلیل سرگیجه های متعدد کرونا باشد؛ بهتر است در خانه به درمان سرگیجه و بی حالی کرونا بپردازید اما در صورتی که علائم تان شدید تر شد باید به پزشک مراجعه کنید.

درمان سرگیجه

همچنین ممکن است بسته به تشخیص پزشک، نیاز به تست شنوایی و تست تعادل و یا سایر تست هایی که در ادامه مطلب به آن ها اشاره میکنیم؛ داشته باشید.

تست حرکت چشم (Eye movement testing) : هنگامی که یک جسم متحرک را ردیابی می کنید، پزشک مسیر چشمان شما را تماشا کرده و از این طریق مشکل شما را تشخیص میدهد. بعد از تشخیص علت سرگیجه در این روش، درمان ضعف و بی حالی و سرگیجه انجام میگیرد.

تست حرکت سر(Head movement testing): اگر پزشک شما مشکوک باشد که سرگیجه شما ناشی از سرگیجه موضعی- حمله ای خوش خیم است، ممکن است یک تست حرکتی ساده سر را برای تأیید تشخیص انجام دهد. درمان ضعف و بی حالی و سرگیجه بنابر تشخیص پزشک بر اساس این تست انجام میشود.

پوسچروگرافی(Posturography): این آزمایش به پزشک شما می گوید که بیشتر روی کدام بخش از سیستم تعادلی تکیه می کنید و کدام بخش ممکن است برای شما مشکل ایجاد کند. در این آزمایش شما با پاهای برهنه خود روی یک سکو می ایستید و سعی می کنید تعادل خود را در شرایط مختلف حفظ کنید. این آزمایش برای درمان سبکی سر و بی حالی  و تشخیص علت سرگیجه به پزشک معالج کمک بسیار زیادی میکند.

تست صندلی چرخشی(Rotary chair testing) : در طول این آزمون شما روی یک صندلی کنترل شده با کامپیوتر می نشینید که بسیار آهسته در یک دایره کامل حرکت می کند. در سرعت های بیشتر، صندلی در یک قوس بسیار کوچک به جلو و عقب حرکت می کند.

علاوه بر تمام این ها، ممکن است آزمایش خون برای بررسی عفونت و سایر آزمایشات برای بررسی سلامت قلب و عروق خونی برای شما تجویز شود.

 

روش هایی برای درمان گیجی و بی حالی

درمان سرگیجه
برای تماس با ما روی کادر سبز کلیک نمایید.

سرگیجه اغلب بدون نیاز به درمان بهتر می شود. معمولا اگر گیجی سر شما ناشی از مصرف ماده غذایی یا داروی خاصی باشد، در عرض چند هفته، بدن تان با هر چیزی که باعث سرگیجه تان شده سازگار می شود و درمان بدون نیاز به اقدام خاصی انجام میشود. اگر سرگیجه تان ادامه دار بوده و بعد از گذشت زمان نیز بهبود پیدا نکرده است و به دنبال درمان هستید؛ باید گفت پزشک شما روش درمانی تان را بر اساس علت بیماری و علائم شما تعیین می کند. درمان شما ممکن است شامل داروها و تمرینات تعادلی باشد.

اگر هیچ دلیلی برای سرگیجه های متعدد شما پیدا نشود و سرگیجه تان ادامه یابد، داروهای تجویزی و سایر درمان‌ها، علائم شما را قابل کنترل‌تر میکند. اگر باردار هستید و دچار سرگیجه شده اید؛ میتوان گفت که مشکل جدی ای نیست اما برای اطمینان جهت درمان سرگیجه و بی حالی در بارداری به پزشک مراجعه کنید.

داروها ی مورد نیاز برای بهبود و درمان سرگیجه و بی حالی

قرص آب (Water pills) : اگر به بیماری منیر مبتلا هستید، پزشک ممکن است یک قرص آب (ادرار آور) تجویز کند. این قرص به همراه یک رژیم غذایی کم نمک ممکن است به کاهش دفعات بروز سرگیجه و درمان سرگیجه کمک کند.

داروهایی که سرگیجه و حالت تهوع را تسکین می دهند : پزشک ممکن است داروهایی را برای تسکین فوری سرگیجه و حالت تهوع تجویز کند، از جمله آنتی هیستامین ها و آنتی کولینرژیک های(anticholinergics) تجویزی. البته گفتنی است که بسیاری از این داروها باعث خواب آلودگی می شوند اما به هرحال از جمله روش های درمان محسوب میشوند.

داروهای ضد اضطراب(Anti-anxiety medications) : دیازپام (Valium) و آلپرازولام (Xanax) در دسته ای از داروها به نام بنزودیازپین ها هستند که ممکن است باعث اعتیاد شوند. همچنین ممکن است باعث خواب آلودگی شوند اما در درمان سرگیجه و بی حالی موثرند.

داروی پیشگیری کننده برای میگرن(Preventive medicine for migraine) : برخی داروها ممکن است به جلوگیری از حملات میگرن کمک کنند.

درمان سرگیجه

 درمان سرگیجه و بی حالی با یک سری روش های کارآمد

۱- مانورهای سر (Head position maneuvers) : تکنیکی به نام جابجایی کانال (یا مانور Epley) معمولاً به حل سریع سرگیجه موضعی-حمله‌ای خوش‌خیم کمک می‌کند. این مانور می تواند توسط پزشک شنوایی یا فیزیوتراپ انجام شود. این روش معمولاً بعد از یک یا دو درمان برای گیج رفتن سر موثر است. دقت داشته باشید که حتما قبل از انجام این روش، اگر مشکل گردن یا کمر، جدا شدن شبکیه چشم یا مشکلات عروق خونی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

۲ – تعادل درمانی (Balance therapy) : پزشک معالج شما درصورت صلاح دید یک سری تمرینات خاصی را به شماغ آموزش میدهد تا بتوانید به کمک این تمرینات، حساسیت سیستم تعادلی خود به حرکت را کاهش دهید. این تکنیک فیزیوتراپی، توانبخشی دهلیزی(vestibular rehabilitation) نامیده می شود. این روش برای درمان سرگیجه و بی حالی در  افراد مبتلا به سرگیجه ناشی از بیماری های گوش داخلی مانند نوریت دهلیزی(vestibular neuritis) استفاده می شود.

۳- روان درمانی (Psychotherapy) : این نوع درمان سرگیجه ممکن است به افرادی که سرگیجه آنها ناشی از اختلالات اضطرابی است کمک کند.

جراحی یا راه های درمان سرگیجه و بی حالی

تزریقات (Injections) : پزشک شما ممکن است برای از بین بردن عفونت گوش میانی، آنتی بیوتیک را به گوش شما تزریق کند تا عدم تعادل شما از بین رفته و بیماری شما نیز برطرف شود.

برداشتن اندام حسی گوش داخلی(Removal of the inner ear sense organ) : این روش روشی است  که به ندرت استفاده می شود و لابیرنتکتومی (labyrinthectomy) نامیده می شود. این کار هزارتوی دهلیزی را در گوش آسیب دیده از کار می‌اندازد؛ بنابراین گوش دیگر وظیفه تعادل را بر عهده می گیرد. اگر کم شنوایی جدی دارید و درمان سرگیجه شما به روش های دیگر پاسخ نداده است، ممکن است بسته به تشخیص پزشک از این روش استفاده شود.

درمان سرگیجه

درمان سرگیجه و بی حالی در خانه  با تغییر شیوه زندگی و درمان های خانگی

اگر بروز سرگیجه برای شما یک مشکل شایع است؛ همیشه روی احتمال از دست دادن تعادل خود حساب کنید چرا که اگر یکباره تعادل تان را از دست بدهید؛ ممکن است باعث بروز آسیب های جدی بشود. برای روند بهبود سرگیجه و بی حالی از انجام حرکت های ناگهانی خودداری کنید و در صورت نیاز برای ثبات بیشتر با عصا راه بروید. هنگامی که احساس سرگیجه کردید بلافاصله بنشینید یا دراز بکشید.

اگر به صورت ناگهانی و شدید سرگیجه را احساس کردید، با چشمان بسته در اتاقی تاریک دراز بکشید. بروز برخی از این علائم در دوران بارداری شایع بوده و ممکن است دچار سرگیجه های خفیف شوید. در صورتی که علائم شما حادتر شد؛ بهتر است برای درمان سرگیجه و بی حالی در بارداری به پزشک مراجعه کنید.

در صورت بروز سرگیجه مکرر، از رانندگی با ماشین یا کار با ماشین آلات سنگین خودداری کنید. همچنین گفتنی است که کاهش مصرف کافئین، الکل، نمک و تنباکو میتواند تاثیرات مثبتی بر روی روند درمان بگذارد. استفاده بیش از حد از موارد گفته شده می تواند علائم و نشانه های شما را بدتر کند. نوشیدن مایعات به میزان کافی، داشتن رژیم غذایی سالم، خواب کافی و دوری از استرس نیز میتواند در روند بهبود شما کمک کننده باشد.

اگر سرگیجه شما ناشی از مصرف دارو است، با پزشک خود در مورد قطع آن یا کاهش دوز آن صحبت کنید. همچنین اگر سرگیجه شما با حالت تهوع همراه است، از آنتی هیستامین استفاده کنید. سرگیجه شما ممکن است ناشی از گرمای بیش از حد یا کم آبی بدن باشد بنابراین در جای خنک استراحت کنید و آب یا نوشیدنی های خنک و مقوی بنوشید.

سخن پایانی در مورد راه های تسکین و درمان سرگیجه و بی حالی

همانطور که در طول مقاله به آن اشاره کردیم بسته به دلیل گیجی و سبکی سر شما، روش بهبود شما ممکن است بنابر صلاح دید پزشک تان متفاوت باشد. بنابراین در صورت تکرار سرگیجه سریعا به یک پزشک متخصص و ماهر مراجعه کنید و علت آن را جویا شوید. در صورت جدی نبودن دلایل آن، درمان در خانه نیز کارآمد خواهد بود. در حال حاضر با توجه به اینکه با بیماری کرونا درگیر هستیم؛ ممکن است در برخی از موارد گیج رفتن های مکرر سر به علت بیماری کرونا باشد. این بیماری نیز در اغلب موارد در خانه با روش های معمول قابل تسکین است اما در موارد حادتر مراجعه به پزشک نیاز است.

۲ دیدگاه

  • سلام مطالب شما عالیه . بنده حدود ۲ ماه پیش یه تصادف تقریبا شدید داشتم و کمی به سرم ضربه خورد الان کمی سرگیجه با سردرد گرفتم نمیدونم بخاطر تصادف است یا نه . ممنون میشم راهنماییم کنید و راه های درمانش را توضیح بدید . موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *